Szukam ludzi którzy interesują się historią oddziału powstańczego pod dowództwem Zygmunta Chmieleńskiego, jeżeli ktoś ma ciekawe informacje lub szuka informacji proszę o wiadomość na priv.
magic
Ja też jestem pod wrażeniem, szczególnie podziwiam tych ludzi, którzy mają takie pasje i potrafią wydać sporą sumę na pamiątki historyczne. Chylę czoła Magic. Tak z ciekawości zapytam, Ty też licytujesz w tej aukcji? Życzę Ci powodzenia Pozdrawiam
Poniżej fragment pierwszego powstańczego pomnika w Mrzygłodzie.
Od strony Kielc pokazują żeliwną tablicę z Mrzygłodu wg projektu ks. Wiśniewskiego.
Pomnik ze skanu jest właśnie tym , który zaprojektował ks. Wiśniewski.
Stał on w tym samym mniej więcej miejscu co jego współczesna wersja na rynku w Mrzygłodzie.
Rejestracja: 19 Mar 2008, 04:33 Posty: 134 Miejscowość: Niegowonice
Tom napisał(a):
Następnie przytacza doniesienia korespondenta "Kroniki" z Sosnowca, że "11 lipca w pobliżu Łaz zebrała się grupa powstańców z zamiarem uderzenia na kolej żelazną. Być może byli to partyzanci Chmieleńskiego, wysłani celem ubezpieczenia oddziału" Tenże autor w artykule "Kolej Warszawsko-Wiedeńska w okresie powstania styczniowego na ziemiach pogranicza Królestwa Polskiego ze Śląskiem" ("Droga żelazna Warszawsko-Wiedeńska: 150 lat tradycji kolejnictwa w regionie częstochowskim. Materiały z konferencji naukowej zorganizowanej 3.12.1996 w Częstochowie" pod red. M. Antoniewicza) wymienia akcje: zniszczenie mostów kolejowych odc Zawiercie-Łazy w połowie marca 1863 22.03. potyczka w Kuźnicy Masłowskiej (oddz. Cieszkowskiego) 5.03. oddział płk J. Grekowicza (przybyły z Galicji) zaatakowany został przez oddz. ros. ks. Szachowskiego 25.04. potyczka przy stacji kolejowej w Łazach 5.05. pojawienie się oddziału J. Oksińskiego w Łazach
Zastanawia mnie gdzie autor owego artykułu znalazł informację, że w dniu 5 maja 1863 r. pod Łazami pojawił się Józef Oxiński ze swym oddziałem? R. Szwed pisze: "W kilkanaście dni później [po 25 kwietnia 1863] oddział Oxińskiego posuwając się wzdłuż linii kolejowej, stoczył dwie niewielkie potyczki pomiędzy Sosnowcem a Dąbrową, do której miał dotrzeć i walczyć z nieprzyjacielem w dniu 5 maja 1863 r.". Tak się zastanawiam... a może pod Łazami w dniu 5 maja 1863 r. z żołnierzami carskimi starła się jakaś pozostałość z oddziału Miniewskiego, który przecież w tym samym dniu walczył pod Krzykawką? Wiadomo, że w trakcie odwrotu spod Krzykawki część powstańców dotarła do Niegowonic, gdzie też ośmiu poległo. Może więc kilku z nich licząc na spotkanie z Oxińskim kierowało się w stronę linii kolejowej i tak dotarli do Łaz?
I jeszcze jedna rzecz: Tom powołując się na artykuł napisał: w dniu 5 marca 1863 r. „oddział płk J. Grekowicza (przybyły z Galicji) zaatakowany został przez oddz. ros. ks. Szachowskiego”. Czy przypadkiem nie zaszła tu jakaś pomyłka? Czy nie chodzi tu o datę 5 kwietnia 1863 r. i bitwę pod Szklarami? Przypominam, że Szklary sąsiadują z „innymi” Łazami i np. czytając pacę R. Szweda można się pomylić (s.113) – ja się pomyliłem i w pierwszej chwili myślałem, że chodzi o "nasze" Łazy
Wykazy z lat dwudziestych XX w kombatantów- uczestników Powstania Styczniowego. Nazwisk tysiące. Bez podpowiedzi trudno odnaleźć z naszego regionu( chodzi o przybyszy) w wykazach nie ma miejsca zamieszkania( są tylko miejsca urodzenia). Część tych wykazów jest w wbc w Dz P
Rejestracja: 19 Mar 2008, 04:33 Posty: 134 Miejscowość: Niegowonice
Czy ma ktoś dokładną mapę torowiska kolejowego na odcinku Łazy - Zawiercie z okresu powstania styczniowego? Pytam, bo zastanawiam się które mosty spalili powstańcy 22 marca 1863 r... czy były one w pobliżu mostów, przez które dzisiaj przejeżdżamy jadąc tzw. „drogą kolejową” z Łaz do Zawiercia?
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum