Obecny czas: 04 Wrz 2010, 02:37

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Mirów i Bobolice ?
PostWysłany: 29 Lip 2010, 21:58 
Towarzystwo Jurajskie
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
alkosander napisał(a):
Kto mi zabroni? Stoi na moim placu!... Moim zdaniem tworzenie na nowo jurajskiej historii i geografii wpisuje się w ten nieciekawy sposób działania.Każdy z wymienionych osobników na swój sposób dewastuje Jurę.Jeden materialnie,drugi intelektualnie.

Nie zadaję pytania bo dla mnie jest oczywiste, że jak mieszkasz w Pilicy to postarałeś się o to, aby
twój dom został wpisany do rejestru zabytków.Nie wyobrażam sobie ,że może być inaczej i dlatego masz prawo do tego, aby krytykować innych właścicieli np kamienicy w Bobolicach za wszystko co zrobią.
Nocką obejrzałem sobie filmik w TV. Pokazywano tam między innymi wioskę na Słowacji gdzie na 70 chat 60 jest wpisanych do rejestru zabytków, nikt z nich się nie wyprowadza, nikt w nich nie zmienia nic i są do dzisiaj zamieszkałe. I nie szukają kogoś z zamkiem aby go odstrzelić. Nie muszą, bo zabytki mają u siebie i to na pęczki.

PostWysłany: 29 Lip 2010, 22:03 
Towarzystwo Jurajskie

Zdjęcia: 18
Miejscowość: Mikołów
Nikt nie krytykuje "za wszystko", piszemy o megalomanii, której przejawem jest nazywanie dziury w skale Bramą Prawie Królów. Temat już jest wyczerpany, ale może ktoś jeszcze chce się poprzekomarzać.

PostWysłany: 29 Lip 2010, 22:58 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jura
megalomania, megalomania, ja "słyszę" w wypowiedziach żal , albo nutę zazdrości, a nie walkę o "czystość" ziemi jurajskiej, ot taki zwyczajny brak życzliwośći ... tylklo sie pytam w imię czego?
a sorki zapomniałem , że ta nazwa (ziemia jurajska) też jest paseeee,

Niech sobie robią co chcą ... a może sie nazwa przyjmie....?
Jak widać zamek się przyjął... a karczma po paru weselach też będzie "swojska" :D :D

PostWysłany: 29 Lip 2010, 23:10 
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Zawiercie
Panowie, nie ma się co spinać. Na chwilę obecną ta nazwa padła tylko w artykule. Szczytowym osiągnięciem będzie zapewne postawienie obok tabliczki z nazwą. I tyle.

Kto pamięta nazwy skałek? My - grupka pasjonatów, wspinacze. Kto z gawiedzi zapamięta nazwę? 5 osób? 10? Jak konsekwentnie będziemy używać starej nazwy prowadząc tam znajomych czy wycieczki - zostanie stara.

PostWysłany: 30 Lip 2010, 06:24 
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Ja tylko w sprawie własności.

To, że kupił ziemie ze skałką nie czyni go właścicielem skałki w pełnym tego słowa znaczeniu.
Jako element krajobrazu skałka jest dobrem społecznym. Dlatego nie ma prawa zmieniać nazw.
Ciekawe czy jakbym wykupił ziemie na całości jakieś gory w Beskidach i poszedł do urzędu geodezyjnego z prośbą o zmianę na mapach nazwy na Górę Sandwicha, to nie patrzyliby się na mnie jak na debila.

PostWysłany: 30 Lip 2010, 07:44 
Towarzystwo Jurajskie
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
v3rt napisał(a):
Szczytowym osiągnięciem będzie zapewne postawienie obok tabliczki z nazwą. I tyle.

Szczytem będzie puszczenie ruchu turystycznego przez otwór w skale ;)

PostWysłany: 30 Lip 2010, 07:55 
Towarzystwo Jurajskie
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Pilica
Cytuj:
jest oczywiste, że jak mieszkasz w Pilicy to postarałeś się o to, aby
twój dom został wpisany do rejestru zabytków.
Nie jestem właścicielem domu w którym mieszkam więc nie mogę czynić takich stara pomimo tego,że jest to dom starszy od wielu znajdujących się na liście a jego forma geometryczna nie zmieniła się od ponad wieku.Poza tym wpisanie do rejestru zabytków w naszym systemie prawnym niczego nie zmienia. Przykłady z własnego podwórka.Na 11 pozycji 4 są już nieaktualne.To sprawa ostatnich ~10 lat.

PostWysłany: 30 Lip 2010, 08:06 
Towarzystwo Jurajskie
Awatar użytkownika

Cytuj:
Kto pamięta nazwy skałek? My - grupka pasjonatów, wspinacze. Kto z gawiedzi zapamięta nazwę? 5 osób? 10? Jak konsekwentnie będziemy używać starej nazwy prowadząc tam znajomych czy wycieczki - zostanie stara.
Wątpię. Weź pod uwagę to,że my nie postawimy tablic z nazwami przy wszystkich skałkach w okolicy i nie będziemy trąbić ich nazw w mediach niczym wuwuzele :mrgreen: W pamięci niedzielnego turysty pozostaną hucznie promowane w mediach Turnia Malinowskiego,Jaskinia Badziewiaka i Brama Laseckich.

Młody w Porębie podoba mi się najbardziej to,że główna ulica dalej nosi nazwę L.W.P.,co,jak mniemam, nie oznacza Lewej Wytwórni Papierosów :mrgreen: Mam nadzieje,że jest to przejaw szacunku dla naszej historii i to takiej jaka była,bez bezsensownego liftingu na polityczne zamówienie.

PostWysłany: 30 Lip 2010, 09:08 
Towarzystwo Jurajskie
Awatar użytkownika

Mam nadzieje ,że wcześniejszego postu nie odebrałeś jako osobistej wycieczki.

Ile nowych pokoleń miejscowych musiało się narodzić a ile "ptaków" osiedlić, żeby szacunek
"Jurajczyków" do zabytków wzrósł od zera do "x" %.
Z nazwami , które są przedmiotem dyskusji jest również tak ,że praktycznie rzecz ujmując, żadna z nich nie jest oficjalna.
Z nazwami miejscowymi jest również tak:
Nowy leśniczy umówił się na spotkanie z aborygenem koło leśniczówki. Później się okazało,że leśniczy czekał w jednym końcu wsi a aborygen z przeciwnego końca. Dla każdego nazwa ta kojarzyła się z jedną wsią ale z innym miejscem.
LWP to LWP i w miejscowym ZBOWIDzie Ludowe Wojsko Polskie ( za zasługi w walce z karłem i UPA)jest najmocniej lobbowane :mrgreen: A. Kowalskiego też mogłeś tutaj podpiąć. :lol:
PS
Zabytkowe kościoły na Jurze to też w zasadzie forma geometryczna. :mrgreen:

PostWysłany: 30 Lip 2010, 12:10 
Awatar użytkownika

alkosander napisał(a):
v3rt napisał(a):

Wątpię. Weź pod uwagę to,że my nie postawimy tablic z nazwami przy wszystkich skałkach w okolicy i nie będziemy trąbić ich nazw w mediach niczym wuwuzele :mrgreen: W pamięci niedzielnego turysty pozostaną hucznie promowane w mediach Turnia Malinowskiego,Jaskinia Badziewiaka i Brama Laseckich.

No właśnie nie do końca. Przeciętny niedzielny turysta po 2 tygodniach nie będzie pamiętał nawet nazwy "Bobolice" ;) I mówię to z całym przekonaniem - osobiście widziałem, jak po wejściu na Kościelec pewna pani spytała co to za góra. Albo grupkę wspinaczy-wymiataczy, których podwoziłem na stopa do Rzędkowic, a którzy pytali mnie jak się nazywa "ta wystająca skałka" (Wysoka).

PostWysłany: 30 Lip 2010, 16:34 
Towarzystwo Jurajskie
Awatar użytkownika

"Mój zabytek" może być modelowym przykładem na to,że niezbadane są wyroki...urzędników :mrgreen: Wbrew pozorom nie jestem "zabytkowo-historycznym" ortodoksem a na dodatek z racji zawodowych kontaktów z budownictwem wiem jak trudno jest pogodzić "ogień z wodą". Jestem tylko uczulony na brak poszanowania do tak zwanego dziedzictwa kulturowego. To w sumie bardzo mgliste pojęcie bez matematycznie precyzyjnej definicji.Albo ktoś czuje o co chodzi albo próżno by tłumaczyć. Zbyt wiele jest naleciałości z minionych okresów.Warto spojrzeć na pilicką ulicę 3 Maja od rynku. Pięknie zachowana,w miarę spójna małomiasteczkowa zabudowa [Ozdobiona po prawej stronie trzema bezsensownymi klocami.Ktoś kiedyś w majestacie prawa zezwolił na ich budowę].Domy są różne.W detalu wiele z nich nie grzeszy urodą. W hurcie mają swój urok.Pomijam tutaj sprawę działania elektryczno-telefonicznego lobby,które jurajskie,i nie tylko tutejsze,miasteczka krasi ohydną pajęczyną na betonowych "topolach" :evil: bo tak jest taniej. Nie da się wszystkiego uratować ani zachować dla następnych pokoleń co nie znaczy,że należy stać z założonymi rękami i udawać,że nie ma problemu."Wicie,rozumicie towarzyszu,społeczeństwo chce..." nie umarło.Ta postawa ma się dobrze bo jest ponadczasowa i ponadustrojowa. W każdym ustroju i w każdej władzy znajdzie się osobnik lobbujący za szklaną piramidą na krakowskim rynku bo czego Jasia nie nauczyli tego Obywatel Jan nie zrozumie.Amen :wink:

Uciekam na dwa tygodnie do innego świata.Niech się wrogowie i oponenci nie cieszą przedwcześnie. Inny nie jest tożsamy z tamtym :mrgreen: Znowu jadę na wschodnie rubieże Rzeczypospolitej gdzie czas płynie wolniej a ludzie żyją spokojniej.Jury nie zdradzę bo przy okazji powłóczę się tradycyjnie "szlakiem juraików i pilicianów" a to tereny bardzo bogate w takie ślady :)

PostWysłany: 31 Lip 2010, 09:13 
Awatar użytkownika

sandwich napisał(a):

Ciekawe czy jakbym wykupił ziemie na całości jakieś gory w Beskidach i poszedł do urzędu geodezyjnego z prośbą o zmianę na mapach nazwy na Górę Sandwicha, to nie patrzyliby się na mnie jak na debila.

A i oczywiscie, bo to nazwa nie nasza, ale gdybyś wnioskował o nazwę, kanapka lub pajda, miałbyś wielkie szanse powodzenia :D

PostWysłany: 31 Lip 2010, 12:07 
Awatar użytkownika

Maciej44 napisał(a):
sandwich napisał(a):

A i oczywiscie, bo to nazwa nie nasza, ale gdybyś wnioskował o nazwę, kanapka lub pajda, miałbyś wielkie szanse powodzenia :D

Kolega serio czy po prostu pieprzy trzy po trzy?

PostWysłany: 31 Lip 2010, 13:08 
Awatar użytkownika

v3rt napisał(a):
Maciej44 napisał(a):
sandwich napisał(a):

Kolega serio czy po prostu pieprzy trzy po trzy?

ano sam oceń wartoś wypowiedzi i bedziesz wiedział...

a co do czystości polskiego jezyka to jestem za nazwami Polskimi , zupełnie serio

PostWysłany: 13 Sie 2010, 17:58 

Miejscowość: Katowice/Kraków
Przed chwilą oglądałem na TVP3 program o Mirowie. Z wypowiedzi pana Laseckiego wynika, że niestety wszelkie prace tam są na razie wstrzymane. Jest to spowodowane odmową jakichkolwiek dotacji z funduszy unijnych, ministerialnych, wojewódzkich, itd. Konserwator póki co zakazał możliwości zwiedzania zamku. J. Lasecki skarżył się, że niektóre mury się sypią i wymagają pilnej konserwacji, a żadnych decyzji z góry dalej nie ma... :?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Obecny czas: 04 Wrz 2010, 02:37

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: sandwich