Kto mi zabroni? Stoi na moim placu!... Moim zdaniem tworzenie na nowo jurajskiej historii i geografii wpisuje się w ten nieciekawy sposób działania.Każdy z wymienionych osobników na swój sposób dewastuje Jurę.Jeden materialnie,drugi intelektualnie.
Nie zadaję pytania bo dla mnie jest oczywiste, że jak mieszkasz w Pilicy to postarałeś się o to, aby twój dom został wpisany do rejestru zabytków.Nie wyobrażam sobie ,że może być inaczej i dlatego masz prawo do tego, aby krytykować innych właścicieli np kamienicy w Bobolicach za wszystko co zrobią. Nocką obejrzałem sobie filmik w TV. Pokazywano tam między innymi wioskę na Słowacji gdzie na 70 chat 60 jest wpisanych do rejestru zabytków, nikt z nich się nie wyprowadza, nikt w nich nie zmienia nic i są do dzisiaj zamieszkałe. I nie szukają kogoś z zamkiem aby go odstrzelić. Nie muszą, bo zabytki mają u siebie i to na pęczki.
Nikt nie krytykuje "za wszystko", piszemy o megalomanii, której przejawem jest nazywanie dziury w skale Bramą Prawie Królów. Temat już jest wyczerpany, ale może ktoś jeszcze chce się poprzekomarzać.
megalomania, megalomania, ja "słyszę" w wypowiedziach żal , albo nutę zazdrości, a nie walkę o "czystość" ziemi jurajskiej, ot taki zwyczajny brak życzliwośći ... tylklo sie pytam w imię czego? a sorki zapomniałem , że ta nazwa (ziemia jurajska) też jest paseeee,
Niech sobie robią co chcą ... a może sie nazwa przyjmie....? Jak widać zamek się przyjął... a karczma po paru weselach też będzie "swojska"
Rejestracja: 25 Mar 2006, 20:56 Posty: 222 Zdjęcia:4 Miejscowość: Zawiercie
Panowie, nie ma się co spinać. Na chwilę obecną ta nazwa padła tylko w artykule. Szczytowym osiągnięciem będzie zapewne postawienie obok tabliczki z nazwą. I tyle.
Kto pamięta nazwy skałek? My - grupka pasjonatów, wspinacze. Kto z gawiedzi zapamięta nazwę? 5 osób? 10? Jak konsekwentnie będziemy używać starej nazwy prowadząc tam znajomych czy wycieczki - zostanie stara.
To, że kupił ziemie ze skałką nie czyni go właścicielem skałki w pełnym tego słowa znaczeniu. Jako element krajobrazu skałka jest dobrem społecznym. Dlatego nie ma prawa zmieniać nazw. Ciekawe czy jakbym wykupił ziemie na całości jakieś gory w Beskidach i poszedł do urzędu geodezyjnego z prośbą o zmianę na mapach nazwy na Górę Sandwicha, to nie patrzyliby się na mnie jak na debila.
_________________ Terroryści, którzy zajęli fabrykę wódek i likierów piąty dzień nie mogą sformułować żądań.
Rejestracja: 09 Maj 2007, 13:30 Posty: 2377 Zdjęcia:2 Miejscowość: Pilica
Cytuj:
jest oczywiste, że jak mieszkasz w Pilicy to postarałeś się o to, aby twój dom został wpisany do rejestru zabytków.
Nie jestem właścicielem domu w którym mieszkam więc nie mogę czynić takich stara pomimo tego,że jest to dom starszy od wielu znajdujących się na liście a jego forma geometryczna nie zmieniła się od ponad wieku.Poza tym wpisanie do rejestru zabytków w naszym systemie prawnym niczego nie zmienia. Przykłady z własnego podwórka.Na 11 pozycji 4 są już nieaktualne.To sprawa ostatnich ~10 lat.
Cytuj:
Kto pamięta nazwy skałek? My - grupka pasjonatów, wspinacze. Kto z gawiedzi zapamięta nazwę? 5 osób? 10? Jak konsekwentnie będziemy używać starej nazwy prowadząc tam znajomych czy wycieczki - zostanie stara.
Wątpię. Weź pod uwagę to,że my nie postawimy tablic z nazwami przy wszystkich skałkach w okolicy i nie będziemy trąbić ich nazw w mediach niczym wuwuzele W pamięci niedzielnego turysty pozostaną hucznie promowane w mediach Turnia Malinowskiego,Jaskinia Badziewiaka i Brama Laseckich.
Młody w Porębie podoba mi się najbardziej to,że główna ulica dalej nosi nazwę L.W.P.,co,jak mniemam, nie oznacza Lewej Wytwórni Papierosów Mam nadzieje,że jest to przejaw szacunku dla naszej historii i to takiej jaka była,bez bezsensownego liftingu na polityczne zamówienie.
Mam nadzieje ,że wcześniejszego postu nie odebrałeś jako osobistej wycieczki.
Ile nowych pokoleń miejscowych musiało się narodzić a ile "ptaków" osiedlić, żeby szacunek "Jurajczyków" do zabytków wzrósł od zera do "x" %. Z nazwami , które są przedmiotem dyskusji jest również tak ,że praktycznie rzecz ujmując, żadna z nich nie jest oficjalna. Z nazwami miejscowymi jest również tak: Nowy leśniczy umówił się na spotkanie z aborygenem koło leśniczówki. Później się okazało,że leśniczy czekał w jednym końcu wsi a aborygen z przeciwnego końca. Dla każdego nazwa ta kojarzyła się z jedną wsią ale z innym miejscem. LWP to LWP i w miejscowym ZBOWIDzie Ludowe Wojsko Polskie ( za zasługi w walce z karłem i UPA)jest najmocniej lobbowane A. Kowalskiego też mogłeś tutaj podpiąć. PS Zabytkowe kościoły na Jurze to też w zasadzie forma geometryczna.
alkosander napisał(a):
v3rt napisał(a):
Wątpię. Weź pod uwagę to,że my nie postawimy tablic z nazwami przy wszystkich skałkach w okolicy i nie będziemy trąbić ich nazw w mediach niczym wuwuzele W pamięci niedzielnego turysty pozostaną hucznie promowane w mediach Turnia Malinowskiego,Jaskinia Badziewiaka i Brama Laseckich.
No właśnie nie do końca. Przeciętny niedzielny turysta po 2 tygodniach nie będzie pamiętał nawet nazwy "Bobolice" I mówię to z całym przekonaniem - osobiście widziałem, jak po wejściu na Kościelec pewna pani spytała co to za góra. Albo grupkę wspinaczy-wymiataczy, których podwoziłem na stopa do Rzędkowic, a którzy pytali mnie jak się nazywa "ta wystająca skałka" (Wysoka).
"Mój zabytek" może być modelowym przykładem na to,że niezbadane są wyroki...urzędników Wbrew pozorom nie jestem "zabytkowo-historycznym" ortodoksem a na dodatek z racji zawodowych kontaktów z budownictwem wiem jak trudno jest pogodzić "ogień z wodą". Jestem tylko uczulony na brak poszanowania do tak zwanego dziedzictwa kulturowego. To w sumie bardzo mgliste pojęcie bez matematycznie precyzyjnej definicji.Albo ktoś czuje o co chodzi albo próżno by tłumaczyć. Zbyt wiele jest naleciałości z minionych okresów.Warto spojrzeć na pilicką ulicę 3 Maja od rynku. Pięknie zachowana,w miarę spójna małomiasteczkowa zabudowa [Ozdobiona po prawej stronie trzema bezsensownymi klocami.Ktoś kiedyś w majestacie prawa zezwolił na ich budowę].Domy są różne.W detalu wiele z nich nie grzeszy urodą. W hurcie mają swój urok.Pomijam tutaj sprawę działania elektryczno-telefonicznego lobby,które jurajskie,i nie tylko tutejsze,miasteczka krasi ohydną pajęczyną na betonowych "topolach" bo tak jest taniej. Nie da się wszystkiego uratować ani zachować dla następnych pokoleń co nie znaczy,że należy stać z założonymi rękami i udawać,że nie ma problemu."Wicie,rozumicie towarzyszu,społeczeństwo chce..." nie umarło.Ta postawa ma się dobrze bo jest ponadczasowa i ponadustrojowa. W każdym ustroju i w każdej władzy znajdzie się osobnik lobbujący za szklaną piramidą na krakowskim rynku bo czego Jasia nie nauczyli tego Obywatel Jan nie zrozumie.Amen
Uciekam na dwa tygodnie do innego świata.Niech się wrogowie i oponenci nie cieszą przedwcześnie. Inny nie jest tożsamy z tamtym Znowu jadę na wschodnie rubieże Rzeczypospolitej gdzie czas płynie wolniej a ludzie żyją spokojniej.Jury nie zdradzę bo przy okazji powłóczę się tradycyjnie "szlakiem juraików i pilicianów" a to tereny bardzo bogate w takie ślady
Ciekawe czy jakbym wykupił ziemie na całości jakieś gory w Beskidach i poszedł do urzędu geodezyjnego z prośbą o zmianę na mapach nazwy na Górę Sandwicha, to nie patrzyliby się na mnie jak na debila.
A i oczywiscie, bo to nazwa nie nasza, ale gdybyś wnioskował o nazwę, kanapka lub pajda, miałbyś wielkie szanse powodzenia
Maciej44 napisał(a):
sandwich napisał(a):
Ja tylko w sprawie własności.
Ciekawe czy jakbym wykupił ziemie na całości jakieś gory w Beskidach i poszedł do urzędu geodezyjnego z prośbą o zmianę na mapach nazwy na Górę Sandwicha, to nie patrzyliby się na mnie jak na debila.
A i oczywiscie, bo to nazwa nie nasza, ale gdybyś wnioskował o nazwę, kanapka lub pajda, miałbyś wielkie szanse powodzenia
Kolega serio czy po prostu pieprzy trzy po trzy?
ano sam oceń wartoś wypowiedzi i bedziesz wiedział...
a co do czystości polskiego jezyka to jestem za nazwami Polskimi , zupełnie serio
Przed chwilą oglądałem na TVP3 program o Mirowie. Z wypowiedzi pana Laseckiego wynika, że niestety wszelkie prace tam są na razie wstrzymane. Jest to spowodowane odmową jakichkolwiek dotacji z funduszy unijnych, ministerialnych, wojewódzkich, itd. Konserwator póki co zakazał możliwości zwiedzania zamku. J. Lasecki skarżył się, że niektóre mury się sypią i wymagają pilnej konserwacji, a żadnych decyzji z góry dalej nie ma...
_________________ "Przechodniu! w dzień jasny i pogodny, wnijdź na szczyt wieży, potocz w około okiem, a mimowolnie schylisz kornie czoło przed Stwórcą, poznasz Jego Wielkość!!!"
Roman Hubicki "Opis trzech zamków..." o Smoleniu
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum