Jurajskie Forum Dyskusyjne
http://forumjurajskie.pl/

Dawne kulinaria jurajskie.
http://forumjurajskie.pl/viewtopic.php?f=1&t=7228
Strona 1 z 1

Autor:  Połomianin [ 27 maja 2020, 16:51 ]
Tytuł:  Dawne kulinaria jurajskie.

Dawne i tradycyjne potrawy jurajskie. Siemieniatka, tatar uch, pieczonki i.....?

Autor:  marials [ 29 cze 2020, 20:19 ]
Tytuł:  Dawne kulinaria jurajskie.

Z potraw popularnych również w innych rejonach wymieniłabym prażuchy i polewkę z serwatki bądź maślanki. A teraz zagadka - co to jest muchotka i kućmok ?

Autor:  kwab [ 29 cze 2020, 20:24 ]
Tytuł:  Dawne kulinaria jurajskie.

Ciekawy watek, ale moze warto tez zamieszczac przepisy/opisy potraw. Sama nazwa niewiele mowi.

Autor:  marials [ 29 cze 2020, 21:08 ]
Tytuł:  Dawne kulinaria jurajskie.

Prażuchy to potrawa z gotowanych ziemniaków ,nie odcedzanych do końca z wody i dosypywanej mąki uprażonej na suchej patelni do zrumienienia.Następnie masa ubijana była drewnianą pałką.Kładzione na talerz łyżką jak kluski,w wersji "na bogato" okraszone skwarkami.
Polewka to gotowana serwatka bądź maślanka zatrzepana mąką, podawana z dobieranymi ziemniakami.
Były to bardzo proste potrawy i tanie,więc powszechnie spożywane.
W czasie przednówka ,kiedy zapasy w piwnicach już się kończyły gotowano muchotkę,czyli zupę z rozcieńczonego wodą mleka z drobno pokrojoną marchwią i zagęszczoną mąką.
A kućmok to babka ziemniaczana , z surowych utartych na drobnej tarce ziemniaków i z dodatkiem boczku pokrojonego w drobną kostkę,cebulą, w wersji luksusowej z kawałkami kiełbasy, upieczonej w piecu chlebowym ,przy okazji pieczenia chleba.
Teren był ubogi , to i potrawy nie bogate.

Autor:  Marianowski [ 29 cze 2020, 23:02 ]
Tytuł:  Dawne kulinaria jurajskie.

marials napisał(a):
A kućmok to babka ziemniaczana , z surowych utartych na drobnej tarce ziemniaków i z dodatkiem boczku pokrojonego w drobną kostkę,cebulą, w wersji luksusowej z kawałkami kiełbasy, upieczonej w piecu chlebowym ,przy okazji pieczenia chleba.

Czyli kućmoka nie raz spożywałem,tego w wersji luksusowej,tyle że w formie placka z szerokiej bytfanny a nie w formie babki.Smaczne bardzo,ale ja to po babci zawsze nazywałem kocmołuchem :)
Dzisiaj można pokombinować i boczku wędzonego dodać,parę łyżeczek zimnej gęstej śmietany na wierzch do spożycia nie zaszkodzi :wink:
Przyznaję że w Anglii często robiliśmy w sobotę kućmoka/kocmołucha zamiast grilla,albo jedno i drugie na raz.Pycha :)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/