Tak, jeden z większych, ale nie największy (największy jest kątnik większy)
A ja zawsze myślał że Bagnik przybrzeżny (Dolomedes fimbriatus) jest największym pająkiem w Polsce Co do Tygrzyka, może u nas jest często spotykany, ale to nie znaczy że w całej Polsce występuję Ochronę danego gatunku nie oznacza się miejscowo ale dla obszaru całej Polski
A ja zawsze myślał że Bagnik przybrzeżny (Dolomedes fimbriatus) jest największym pająkiem w Polsce
Zdecydowanie nie jest Kątnik większy (wraz z odnóżami) osiąga do 10 cm. Mój kątnik, wyciągnięty ze studni (niestety jakimś cudem już martwy ) miał 8 cm.
dawidoruba napisał(a):
Co do Tygrzyka, może u nas jest często spotykany, ale to nie znaczy że w całej Polsce występuję Ochronę danego gatunku nie oznacza się miejscowo ale dla obszaru całej Polski
A wiesz co, prześledzę występowanie tego pająka w całej Polsce. Czytałem już w jednej książce, oczywiście ponadregionalnej, że pająk ten zwiększył liczebność do poziomu krzyżaka i jego ochrona wynika raczej z ubarwienia niż z rzadkości występowania
Co do Twojego Kątnika: Kątnik większy jego długość wynosi 1–1,8 cm vs Bagnik przybrzeżny Osiąga do 22 mm długości (Nawet jak wpiszesz w google największy pająk Polski to bagnik wygrywa ) a co ciekawe Tygrzyk paskowany samice osiągają do 25 mm Co do ochrony to masz racje Ochrona prawna:Tygrzyk paskowany należy do rodziny krzyżakowatych (Araneidae). Obecnie gatunek ten w Polsce objęty jest ochroną prawną ze względu na atrakcyjne ubarwienie, a nie zagrożenie wyginięciem. Co nie zmienia faktu że najliczniej występuje na południu Polski
Co do Twojego Kątnika: Kątnik większy jego długość wynosi 1–1,8 cm vs Bagnik przybrzeżny Osiąga do 22 mm długości (Nawet jak wpiszesz w google największy pająk Polski to bagnik wygrywa )
Ja to liczę wg wielkości maksymalnej, czyli wraz z odnóżami, gdzie rysuje się przewaga Kątnika
dawidoruba napisał(a):
a co ciekawe Tygrzyk paskowany samice osiągają do 25 mm
No widzisz, czyli wg Ciebie to Tygrzyk jest największy Ale prawda jest taka, że taką wielkość osiąga tuż przed złożeniem jaj do kokonu
Fakt, że jest tu najliczniejszy, bo ponoć "przyszedł" z południa Europy
Ja to liczę wg wielkości maksymalnej, czyli wraz z odnóżami, gdzie rysuje się przewaga Kątnika
Tak czy siak to są zakłamania w opisach bo w sumie powinien wygrać Tygrzyk licząc tułów. Ja właśnie myślałem o długości tułowia nie odnóży gdzie wszędzie podawany był na pierwszym miejscu Bagnik przybrzeżny.
Niedaleko stawu zielonego w Kluczach zauważyłem kilka prawdziwków i Dyląż garbarz (Prionus coriarius) Doklejam jeszcze Żagnice okazałą ( Aeschna cyanea)
Przepiękne fotki, aż sie rozmażyłam siedząc w mieście właściwie całe lato...ważki, motylki ktoś ma bardzo uważne oko. Miło paptrzeć na rzeczy czasem z perspektywy kogoś innego. aż sie buzia cieszy. Aparatem można zapisać momenty.
Ja byłem w okolicach Dol. Wodącej i jeszcze prawdziwków nie było, natomiast w okolicy Dworskiego Lasu znalazłem duuużego kozaka. Ogólnie wysyp dopiero raczkuje, jeszcze trochę trzeba poczekać
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum